Fúvószenekar

 

1997-98-as tanévben kezdődött újra a zeneoktatás Csanádpalotán.
-Az akkori zeneiskolások Mátó Mátyásnál:
Kisbodri Zita
Mezőfi Tamás
Molnár Orsolya
Németh Erzsébet
Nyíri Ilona
Balázs Levente
Hadobás Tamás
Pintér Olga
Túri Tamás
Molnár Zsombor (ő Deák Sándornál kezdett)

 
Kevés hangszer volt, Matyi bácsi hozott párat Apátfalváról. De szerencsére később vett az iskola, majd mikor egy pályázaton nyertek hangszereket, egész jól felszereltek lettünk. Igazán csak akkor alakult meg a zenekar. Az első szereplésünk a 2000. évi általános iskolai ballagáson volt. Akkor még csak a Himnuszt és pár zenedarabot fújtunk.

 

A zenekarban nem csak csanádpalotai, hanem apátfalvi, királyhegyesi, kövegyi gyerekek is zenélnek.
Berta Attila
Borsos Zsanett
Kardos Zoltán
Mátó Erzsébet
Varga Csaba
Varga Tamás
Egyre több szép zeneszámot tanított meg nekünk Matyi bácsi, és egyre több helyre kezdtek el hívni fellépésekre (általában falunapon, majálison, iskolai rendezvényeken szerepültünk) .
A térségben a községi rendezvények állandó szereplőivé váltunk, március 15-i október 23-i nemzeti ünnepeken is többször játszottunk.

Ahogy fejlődött a zenekar repertoárja úgy bővült a meghívók köre. Hívtak bennünket külföldre is pl.: a romániai Pécskára, a szerb Padéra.

2003 nyarán Bogácson is jártunk. 2003. május 30-án a Csanádpalotai Általános Iskola felvette Dér István nevét, így lett a nevünk Dér István Általános Iskola Fúvószenekara. Ezen a jeles iskolai névadón is kivettük a részünket az ünnepi műsorból.

A zenei világnapon minden évben októberben rendhagyó ének-zene órákat tartunk.
2004-ben az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy Csanádpalota Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete „Csanádpalotáért kitüntető cím”-et adományozott a zenekarnak és külön Mátó Mátyás Tanár Úrnak, a csanádpalotáért végzett kiemelkedő munkánkért.

2004 nyarán ismét voltunk Bogácson. 2004. december 12-én a tánctanfolyam záró vizsgáján a zenekar játszotta a táncvizsga darabokat, majd élő zenés estet adtunk.
Zenekarunk 2004 óta minden év elején évadnyitó koncertet ad, melyen bemutatjuk az újonnan tanultakat is a régi zeneszámok mellett.
írta: Varga Viktória, Juhász Nagy Zsuzsanna, Forgács Regina